ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γερμανία: Κυβερνοεπίθεση ρώσων «χακτιβιστών» μετά την απόφαση για τα Leopard

Αντιδρώντας στην απόφαση της Γερμανίας να στείλει στην Ουκρανία άρματα μάχης, ρώσοι χάκερ που δηλώνουν ακτιβιστές έθεσαν προσωρινά εκτός λειτουργίας αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τανκ Leopard 2, ξεπερνώντας τις επιφυλάξεις που είχε για την αποστολή βαρέος οπλισμού, κίνηση που η Μόσχα θεωρεί επικίνδυνη πρόκληση της Δύσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα χακτιβιστών Killnet ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο κυβερνητικούς ιστότοπους, τράπεζες και αεροδρόμια με την τακτική DDoS (άρνηση παροχής υπηρεσιών).

Στις επιθέσεις αυτές οι χάκερ κατακλύζουν τους διακομιστές-στόχους με αιτήματα σύνδεσης μέχρι να τους θέσουν εκτός λειτουργίας λόγω υπερβολικού φόρτου.

Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας BSI, η κυβερνοεπίθεση δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις.

«Προς το παρόν, ορισμένοι ιστότοποι δεν είναι προσβάσιμοι» ανέφερε η BSI, σύμφωνα με την οποία δέχτηκαν επίθεση και ορισμένες υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Killnet είναι ομάδα Ρώσων χάκερ που αυτοαποκαλούνται ακτιβιστές και στοχεύουν ενεργά όσους αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση DDoS εναντίον της λιθουανικής κυβέρνησης, λίγο αφότου η Λιθουανία μπλόκαρε τη μεταφορά εμπορευμάτων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant εκτιμά ότι η Killnet συνδέεται με μια άλλη ρωσική ομάδα χάκερ, τη Xaknet, η οποία ισχυρίζεται ότι παραβίασε πολλούς ουκρανικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τη Mandiant, η Xaknet είναι πιθανό να συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μόσχα, πάντως, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες της Δύσης για κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες κυβερνοκατασκοπείας.

«Δεν γνωρίζουμε τι είναι [οι Killnet]. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε γιατί μια οποιαδήποτε ομάδα χάκερ να συνδέεται με τη Ρωσία και όχι με κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.

in.gr

Related Posts