ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί οι μαύρες αρκούδες αγαπούν τόσο πολύ τους κάδους απορριμμάτων;

Και τι να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα σε κάδο με σκουπίδια


Μια μαύρη αρκούδα βγήκε από κάδο απορριμμάτων έξω από δημοτικό σχολείο στη δυτική Βιρτζίνια τρομάζοντας τον διευθυντή.

Καθώς ο διευθυντής, Ζέλα Τζέιμς Μαρς, ξεκλείδωνε το καπάκι του κάδου απορριμμάτων, μια μεγάλη αρκούδα το έσπρωξε προς τα έξω, βγάζοντας ένα μεγάλο βρυχηθμό. Τόσο ο διευθυντής όσο και η ίδια η αρκούδα απομακρύνθηκαν πανικόβλητοι. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας και έγινε viral.

«Έγινε στις 7:15 π.μ. Αν δεν έχετε ήδη ξυπνήσει, αυτό θα σας ξυπνήσει», δήλωσε ο Ζέλα Τζέιμς Μαρς στο Associated Press.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι όσο τρομακτικό και αν ήταν το περιστατικό, ένας κάδος απορριμμάτων δεν είναι απίθανο σημείο για να συναντήσει κανείς αρκούδα. Ούτε ο εν λόγω διευθυντής είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει συναντήσει εκεί μία απ’ αυτές.

«Είναι πολύ συνηθισμένο. Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε βιότοπους αρκούδων», δήλωσε η Κιμ Τίτσενερ, ιδρύτρια της Bear Safety and More στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Η Βόρεια Αμερική φιλοξενεί πάνω από 700.000 μαύρες αρκούδες, οι οποίες ζουν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και επαρχίες του Καναδά. Αν και οι μαύρες αρκούδες είναι σπάνια επιθετικές, είναι πιο πιθανό από τα δύο άλλα είδη βορειοαμερικανικών αρκούδων, δηλαδή τις αρκούδες γκρίζλι και τις πολικές, να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο.

Ορισμένα μέρη, όπως η Δυτική Βιρτζίνια, καθώς και το Νιου Τζέρσεϊ ή και το Τενεσί, μπορεί να είναι πιο πιθανά για συναντήσεις με αρκούδες, καθώς έχουν αυξανόμενους πληθυσμούς, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντρέικ, καθηγητής και ειδικός σε θέματα άγριας ζωής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Τελικά, γιατί οι αρκούδες αγαπούν τους κάδους απορριμμάτων;
Οι κάδοι απορριμμάτων, ιδίως αυτοί που περιέχουν τρόφιμα, αποτελούν ιδανικό σημείο για τα συγκεκριμένα θηλαστικά, τα οποία προτιμούν να τρώνε τα περισσεύματα του γεύματος των ανθρώπων παρά μούρα, δήλωσε η Κιμ Τίτσενερ.

Οι κάδοι που είναι ανθεκτικοί στα νύχια της αρκούδας είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο και διαθέτουν κλιπ για να παραμένουν κλειστοί. Συνηθίζεται να βρίσκονται σε κατασκηνώσεις και σε πάρκα όπου οι αρκούδες είναι πιο πιθανό να περιφέρονται.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν μάλιστα συμβουλέψει όσους ζουν σε περιοχές με πολλές αρκούδες να κλειδώνουν τα ψυγεία τους με λουκέτο, καθώς τα ζώα είναι γνωστό ότι εισβάλλουν στα σπίτια για φαγητό.

Γιατί οι μαύρες αρκούδες αγαπούν τόσο πολύ τους κάδους απορριμμάτων;Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
Τι να κάνετε αν συναντήσετε αρκούδα σε κάδο με σκουπίδια
Η ύπαρξη ασφαλέστερων δοχείων αποθήκευσης βοηθά στην προστασία των ίδιων των αρκούδων, καθώς πολλές από αυτές σκοτώνονται σε τέτοιου είδους «συναντήσεις», δήλωσε η Κιμ Τίτσενερ.

Οι αρκούδες που έχουν συνηθίσει να βρίσκουν τροφή κοντά στους ανθρώπους θα συνεχίσουν να τους πλησιάζουν, μέχρι να υποβληθούν σε ευθανασία ή να απομακρυνθούν από τον βιότοπό τους.

Αν κάποιος συναντήσει μια αρκούδα σε έναν κάδο απορριμμάτων, ειδικοί συμβουλεύουν να μην υιοθετήσει την αντίδραση του Ζέλα Τζέιμς Μαρς. «Δεν υπάρχει ποτέ, μα ποτέ, μια κατάσταση με ένα σαρκοφάγο ζώο κατά την οποία πρέπει να τρέξεις», δήλωσε η Κιμ Τίτσενερ, καθώς μπορεί να σε περάσουν για θήραμα και να σε κυνηγήσουν.

Αντ’ αυτού, οι ειδικοί είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να απομακρύνονται πολύ αργά, να δίνουν χώρο στην αρκούδα, να μιλούν ήρεμα και να κάνουν τον εαυτό τους να φαίνεται μεγάλος.

Η κατοχή σπρέι για αρκούδες μπορεί επίσης να βοηθήσει πάρα πολύ. Άλλωστε πρόκειται για ένα μη θανατηφόρο σπρέι που αποτελείται από λάδι κόκκινου πιπεριού και άλλα συστατικά για την αποτροπή των αρκούδων.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΗΓΗ: lifo

Related Posts

1 of 22