ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαθήκη Γερμανού: «Παρακαταθήκη για να ακολουθήσουμε τη ζωή και το παράδειγμά του!»

Όλα του τα υπάρχοντα στην Εκκλησία και στους πρώην συνεργάτες του άφησε ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Κυρός Γερμανός όπως διαβάσατε και στην συγκινητική διαθήκη που δημοσίευσε χθες η εφ. «Πατρίς».
Στην διαθήκη του που έγραψε ιδιόχειρα στις 2 Ιανουαρίου 2023, περίπου ενάμιση μήνα πριν “κοιμηθεί” ο επί 41 έτη Ιεράρχης της Ηλείας, ζητά συγνώμη από όσους άθελά του μπορεί να στενοχώρησε, εκφράζοντας παράλληλα, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωσή του στην Αγία Τριάδα,με το συγκεκριμένο έγγραφο να αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της δια βίου δέσμευσής του να υπηρετεί την Εκκλησία και την κοινότητα της Ηλείας.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιος Β’ σχολιάζοντας την διαθήκη του σπουδαίου Ιεράρχη τόνισε: «Η διαθήκη του είναι ανεπανάληπτη. Έχει να μας δώσει πολλά μηνύματα και είναι αξιόλογη. Μεταξύ των πρώτων που ζητά από όλους μας ήταν να τον συγχωρέσουμε εάν μας πίκρανε, φυσικό είναι να υπήρχαν κάποιες αντιθέσεις γιατί οι άνθρωποι έχουν την άποψη ότι ακόμα και παράνομο να είναι κάτι που ζητούν από τον άλλον το εκτελέσει. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας Κυρός Γερμανός ήταν άτεγκτος σε αυτά, δεν υποχωρούσε και ήθελε να είναι δίκαιος με αποφάσεις χωρίς παραβατικότητα και με κάλυψη.

Οι στολές δεν είναι φανταχτερές ή χρυσοΰφαντες, είναι απλές στολές τις οποίες αφήνει στην Μητροπόλη και εγώ θα τις δώσω στα μοναστήρια για να φτιάξουν ένα μουσείο του αείμνηστου Γερμανού ή αν πάω εγώ καμιά φορά εκεί ή κάποιος άλλος Αρχιερέας και δεν έχει αρχιερατικά άμφια, να λειτουργήσει.

Όλα τα εγκόλπια που είχε τα αφήνει πάλι στην Μητρόπολη και εγώ εφόσον τα άφησε εδώ, δεν μου είναι πλέον χρήσιμα. 25 περίπου εγκόλπια τα οποία τα έδωσα στους μητροπολίτες που ήρθαν προχθές στο 40ημερο μνημόσυνό του ως ευλογία και για να έχουν κάτι να βλέπουν και να θυμούνται από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά τα ράσα, είπε να δώσουμε έναα ράσο και ένα αντερί σε όλους τους κληρικούς που δουλεύουν εδώ στα γραφεία. Από αυτά έδωσε εντολή να δώσω ως διαχειριστής της διαθήκης του, στους αρχιερατικούς Επιτρόπους της περιφέρειας από ένα ράσο και ένα αντερί. Τα έδωσα αυτά στους Εφημέριους που δουλεύουν εδώ στα γραφεία εκπληρώνοντας την επιθυμία του. Στους αρχιερατικούς επιτρόπους όμως δεν τα έχω δώσει ακόμα, Μιας και δεν έχω έρθει σε επαφή ακόμα με τους κληρικούς.

Εν συνεχεία, αφήνει πίσω ευχές και για μένα και μου εύχεται, όπως εκείνος είχε πράγματι μία καλή, λαμπρή και αποδοτική ποιμαντορία, να έχω και εγώ. Τον ευχαριστώ για τις συμβουλές που μου δίνει.

Ό,τι λαμβάνω από χρήματα το αφήνω στο ίδρυμα της Γαστούνης, ένα επίδομα 600 € το μήνα που έπαιρνε από τη σύνοδο και 800 € από το κράτος. Στο βιβλιάριο του στην τράπεζα Πειραιώς, υπήρχε υπόλοιπο της τάξεως των 11.129,13 €, τα οποία αφήνεις το ίδρυμα της Γαστούνης που εκεί φιλοξενήθηκε λίγο πριν το τέλος της ζωής ως έκφραση ευγνωμοσύνης.

Βλέπετε ότι ήταν υπεράνω χρημάτων και δεν τα μάζευε για να κάνει αποθήκευση για τα γηρατειά του όπως λένε κάποιοι άλλοι, αλλά βλέπετε περίπου 11.000 που είχε και τα οποία τα προσφέρει στο ίδρυμα.

Τα έξοδα της κηδείας και το τραπέζι που κάναμε στην κηδεία και το μνημόσυνο, ήταν τα έξοδα της μητρόπολης από απόλυτη αγάπη και σεβασμό και εκτίμηση προς το πρόσωπό του για τα όσα προσέφερε. Ήταν ηθική υποχρέωση όλων να του κάνουμε αυτές τις τιμές και αυτές τις εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του για όλα αυτά που προσέφερε όλη αυτή την περίοδο.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιος με την ιδιόχειρη διαθήκη που συνέταξε ο μεγάλος Ιεράρχης στις 2 Ιανουαρίου
Αυτά είναι περιληπτικά στην διαθήκη που άφησε προς εμάς ως μία παρακαταθήκη και μία υποθήκη, για να ακολουθήσουμε κι εμείς το δικό του παράδειγμα, την δική του ζωή, την δική του προσπάθεια που έκανε και τα όσα είτε διά του λόγου, είτε δια των συγγραμμάτων του, είτε δια των άλλων εκδηλώσεων που μας κατέλειπε, προσπαθούμε κι εμείς να εφαρμόσουμε το δικό του παράδειγμα, τα δικά του χνάρια όπως λένε κάποιοι, για να μπορέσουμε να πετύχουμε έστω και στο ελάχιστο τα όσα εκείνος πέτυχε.

«Ευεργέτης της Ηλείας και όλων μας»
Από την πλευρά του ο π. Ηλίας Παπαγγελής, τον οποίον ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Κυρός Γερμανός αποκαλεί στην διαθήκη του ως αγνό, εργατικό και τίμιο συνεργάτη του αφήνοντας του έναν Σταυρό της αρεσκείας του, τόνισε: «Δεν έχω να προσθέσω περισσότερα από αυτά που είπε ο Μητροπολίτης μας διότι ο Γερμανός φτωχός ήρθε στην Μητρόπολη, φτωχός έφυγε για τον ουρανό. Επειδή με αναφέρει στην διαθήκη, και πάλι τον ευχαριστώ για την καλή συνεργασία, την αγάπη του και την εκτίμησή του και γι’ αυτόν τον Σταυρό που μου έδωσε. Θα τον θυμάμαι σε κάθε Θεία Λειτουργία γιατί είναι ευεργέτης της Ηλείας, και δικός μου και όλων των Ιερέων. Πάντοτε θα προσευχόμαστε για εκείνον και εκείνος από εκεί ψηλά θα προσεύχεται για εμάς».

Related Posts

1 of 252