Με ιδιαίτερες δυσκολίες και μετά τις γιορτές του Πάσχα φαίνεται πως θα ξεκινήσει μία ακόμα αρδευτική περίοδος στην Ηλεία, καθώς τα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ και η μη εύρεση κάποιας λύσης από πλευράς κυβέρνησης στερούν την ελπίδα από τον αγροτικό κόσμο για μία θετική χρονιά.
Αρμόδιος για να μιλήσει για τις δυσκολίες των οργανισμών δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» για τις δύσκολες καταστάσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί. Ξεκινώντας, ανέφερε πως θα ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος δοκιμαστικά σε πρώτη φάση μετά τις γιορτές του Πάσχα σε ορισμένα ΤΟΕΒ που έχουν μεγαλύτερη καλλιεργητική ανάγκη και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, ενώ εάν η περίοδος αυτή η κίνηση ομαλά και δίχως προβλήματα θα υπάρξει και επίσημη έναρξη.
Αγκάθι για τους ΤΟΕΒ τα οικονομικά τους
Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε τις οικονομικές υποχρεώσεις των ΤΟΕΒ ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» τους. Δεν δίστασε να αναλύσει τις μεγαλύτερες «απειλές» τη δεδομένη χρονική στιγμή για τους οργανισμούς, με πρώτη αυτή της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αρμόδιους, μιας και ούτε έχει υπάρξει κάποια κυβερνητική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ΔΕΗ, ούτε η τελευταία έχει κάνει γνωστή τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση μη ύπαρξης κάποιας λύσης. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως ορισμένοι ΤΟΕΒ λειτουργούν με ασφαλιστικά μέτρα που οσονούπω τελειώνουν και θα επέλθουν μεγαλύτερες δυσκολίες, ενώ ακολούθως παράθεσε και τις άλλες δύο «απειλές» που είναι η αδυναμία εισπραξιμότητας και οι οφειλές των ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ. «Όλοι οι ΤΟΕΒ τη δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, τουλάχιστον μέχρι τέλος Απριλίου και αρχές Μαΐου που θα έχουμε λήξη των ασφαλιστικών μέτρων. Από εκεί και πέρα θα είναι μία δύσκολη περίοδος και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση», δήλωσε.
«Ίδια προβλήματα για όλους τους ΤΟΕΒ»
Σε ότι αφορά το κομμάτι ποιος ΤΟΕΒ αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ο κ. Παρασκευόπουλος εκτιμά πως «τα προβλήματα είναι ίδια για όλους μιας και διαφέρουν ανάλογα και τα συνολικά στρέμματα που διαθέτει το καθένα, ωστόσο όλοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα». Βέβαια, εκτός εξίσωσης άφησε τα ΤΟΕΒ Αμαλιάδας και Γαστούνης που δεν χρησιμοποιούν ρεύμα, ενώ για τους υπόλοιπους ΤΟΕΒ υποστήριξε πως καθημερινά γίνεται αγώνας προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι οργανισμοί στις υποχρεώσεις τους και στον ΓΟΕΒ.
Αδυναμία κάλυψης παλαιών οφειλών
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ υποστήριξε πως οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες σε τέτοιο βαθμό που πλέον παρατηρείται αδυναμία κάλυψης παλαιών οφειλών, αφού με εξαίρεση το ΙΚΑ στο οποίο σχεδόν όλοι έχουν προβεί σε ρυθμίσεις, από εκεί και πέρα καλύπτονται μόνο τα τρέχοντα έξοδα. Εν αναμονή κυβερνητικής λύσης Την ίδια στιγμή, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής που να δίνει λύση στο πρόβλημα και πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο αγροτικός κόσμος, αναμένουν κάποια «σωτήρια απόφαση» τη στιγμή που και από τους ίδιους έχουν γίνει γνωστές διάφορες προτάσεις που μπορούν να τους δώσουν μία μικρή ανάσα.
Ανάγκη για συμπληρωματική μελέτη
Επόμενο κεφάλαιο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ ήταν αυτό του μεγαλύτερου έργου των τελευταίων χρόνων στο αρδευτικό σύστημα της Ηλείας, αυτό της υπογειοποίησης του δικτύου της Γαστούνης με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Όπως εκτιμά, θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματική μελέτη που να προβλέπει την ύπαρξη φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων που θα προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια στα δύο νέα αντλιοστάσια που θα δημιουργηθούν, προκειμένου και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής να μην επιβαρυνθεί στο μέγιστο βαθμό, αλλά και το έργο αυτό να μην καταστεί μη βιώσιμο λίγα χρόνια μετά την παράδοσή του, ειδάλλως σε εύλογο χρόνο μετά την παράδοση του έργου ο οργανισμός θα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με χρέη που αυτή τη στιγμή δεν έχει και θα του δημιουργηθούν με το πέρασμα του χρόνου.
Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο αρδευτικό σύστημα της Ηλείας
Σε ότι αφορά την κατάσταση του υπάρχοντος αρδευτικού συστήματος του νόμου, ο κ. Παρασκευόπουλος θεωρεί πως οι μικρές παρεμβάσεις που γίνονται δίνουν προσωρινή λύση στα προβλήματα και δεν θέτουν το συνολικό έργο σε μία διαδικασία εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Πιστεύει μάλιστα πως θα έπρεπε να υπάρχουν και προγράμματα που να βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ και το έργο θα έπρεπε να μπει σε διαδικασία ξεχωριστής συνολικής αντιμετώπισης μιας και είναι έργο 50 και πλέον ετών. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα έπρεπε να λειτουργεί και με αυτονομία ενέργειας προκειμένου ο αγροτικός κόσμος να μην επιβαρύνεται από αυτήν και να έχει τη δυνατότητα να αντέχει το κόστος παραγωγής, ενώ ζήτησε και τη στήριξή του έργου δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να βοηθηθούν οργανισμοί και φορείς συνολικά.
Αυξήσεις πάνω από το συνηθισμένο
Ακολούθως, ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις παραπάνω από το συνηθισμένο αυξήσεις των τελευταίων ετών, γεγονός που ίσως όμως να αποδεικνύει πως είναι επιτακτική ανάγκη η εύρεση λύσης από την κυβέρνηση. «Ή θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την αγροτική παραγωγή ή θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας», δήλωσε με έμφαση και συνέχισε: «Με την παρούσα κατάσταση είναι σαν να λες στον άλλον μην καλλιεργείς ή αν λες καλλιέργησε, να ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εισπράξεις. Να μην καλλιεργήσουμε δεν γίνεται καθώς ο κόσμος έχει επενδύσει σε αυτό. Άρα εμμέσως συντηρούμε την αύξηση της ζημίας που υπάρχει στους οργανισμούς των ΤΟΕΒ».
Εγκατάλειψη αντλιοστασίων και πολλά προβλήματα
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει και την εγκατάλειψη των αντλιοστασίων όλα αυτά τα χρόνια, με συνεχή προβλήματα σε κινητήρες, αντλίες, διώρυγες, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται εύκολα και σε άλλες δύσκολα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας βασανίζει όλους τώρα είναι το κόστος. Το μεγαλύτερο ποσοστό του είναι στην ενέργεια. Αυτό κάνει τους οργανισμούς ασυνεπείς και εισέρχονται στη διαδικασία να περιμένουν το κατέβασμα των διακοπτών ή να επιλέγουν να προσφύγουν στα δικαστήρια», κατέληξε.