ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ηλεία: Ο «Κοπέρνικος» άφησε εκτός αποζημιώσεων πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς

Εκτός αποζημιώσεων άφησε 220 οικογένειες ελαιοπαραγωγών από χωριά της Ηλείας, των οποίων οι ελιές επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021, ο δορυφόρος «Κοπέρνικος»

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι ενώ επλήγησαν από τις πυρκαγιές δεν έχουν λάβει καμία προκαταβολή, ούτε κατά την φάση της α’ πληρωμής πριν το Πάσχα, ούτε και κατά την β’ πληρωμή τον Δεκέμβριο του 2022.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Νικολούτσος επισημαίνει ότι σε «σε επικοινωνία που είχαμε με την κρατική αρωγή μας απάντησαν ότι τα χωριά Βαρβάσαινα, Κολύρι, Λαμπέτι του Δήμου Πύργου πλην ελαχίστων ελαιώνων δεν καλυφθήκαν από το δορυφόρο Κοπέρνικο και συνεπώς δεν θα λάβουν καμία προκαταβολή. Γιατί να ευθύνονται ωστόσο οι πυρόπληκτοι αν δεν το συμπεριέλαβε ο δορυφόρος;».

Σημειώνεται δε, ότι τον Ιούλιο πέρασε ο γεωπόνος – εκτιμητής του ΕΛΓΑ και εκτίμησε τα καμένα ελαιόδεντρα, και «λογικό είναι να λάβουν και αυτοί οι πυρόπληκτοι την προκαταβολή. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι, περίπου 220 οικογένειες που έχουν ήδη χάσει το εισόδημα τόσο του 2021 όσο και του 2022».

Με βάση τα παραπάνω ζητείται να βρεθεί τρόπος να λάβουν και αυτοί οι ελαιοπαραγωγοί την προκαταβολή, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ, πρόκειται για πρόγραμμα ΠΣΕΑ και «περιμένουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά θα γίνουν οριστικοποιημένες αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα σταλούν τα πορίσματα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πληρωθούν μετά από δυόμισι με τρία χρόνια περίπου».

Related Posts

1 of 17