ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ηλεία: Προσβολές γλοιοσπόριου στους ελαιώνες

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία

Σοβαρό πρόβλημα από προσβολές γλοιοσπόριου αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες ελιάς σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.

Την καταγραφή των ζημιών στα ελαιόδεντρα της Ηλείας καθώς και να χορηγηθεί αποζημίωση με την  διαδικασία «de minimis» στους αγρότες, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε σημεία στη Ζαχάρω, στα Κρέστενα, στα πεδινά της Ηλείας και άλλες περιοχές, όπου ενημερώθηκε από κοντά για το πρόβλημα, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα –λόγω καλών καιρικών συνθηκών και ξηρασίας– από τον κακό συνδυασμό γλοιοσπορίου και δάκου.

«Θα πρέπει να γίνει  καταγραφή  τις επόμενες ημέρες είτε μέσω ΕΛΓΑ, είτε μέσω των υπηρεσιών  μας  των πληγέντων  παραγωγών  προκειμένου να σταλεί η πραγματική εικόνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να βρεθεί λύση για την αποζημίωσή τους.  Θα πρέπει τα χρήματα να έρθουν μέσα από τη διαδικασία «de minimis», από τη στιγμή που η ασθένεια δεν αποζημιώνεται από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ », επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ζητά η  αξιολόγηση να γίνει άμεσα και σωστά προκειμένου να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης όλων των παραγωγών που χτυπήθηκαν από το συγκεκριμένο πρόβλημα τη στιγμή που στην αρχή της χρονιάς είχαν και έλλειψη εργατών γης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ελαιοσυγκομιδή.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Posts

1 of 268