ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η Κίνα διαψεύδει το FBI για τη «διαρροή από εργαστήριο»

Ένα νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα προκαλεί η νέα συζήτηση για το αν ο κορονοϊός που προκάλεσε την πανδημία της COVID-19 «διέρρευσε» από εργαστήριο όχι.

Πριν από μερικές μέρες, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal, είχε εκτιμήσει ότι ο κορονοϊός είχε πιθανώς κατά λάθος διαρρεύσει από εργαστήριο της Γουχάν. Με την άποψη αυτή για το πως ξεκίνησε η πανδημία COVID-19, συντάχθηκε και το FBI.

Μόνο που το Πεκίνο αντέδρασε και, φυσικά, αρνήθηκε ότι η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός ήταν διαρροή από εργαστήριο της πόλης Γουχάν!

Το Πεκίνο εκτίμησε ότι το FBI πλήττει την αξιοπιστία του μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του, Κρίστοφερ Ρέι, ο οποίος δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η πανδημία της COVID-19 είναι «πολύ πιθανόν» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν.

Το γεγονός ότι το FBI «καταφεύγει σε αυτή τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο δεν δυσφημεί με κανέναν τρόπο την Κίνα, αλλά πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του», σχολίασε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με δεδομένα τα ψέματα, την απάτη και τα αμέτρητα παραπτώματα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, τα συμπεράσματά τους δεν έχουν απολύτως καμία αξιοπιστία», υπογράμμισε η ίδια.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και ένα πάνελ Εθνικών Πληροφοριών, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η COVID-19 προκλήθηκε από φυσική μετάδοση, ενώ άλλες δύο υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση (…) έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εναντιωθεί και να περιπλέξει το έργο που κάναμε, το έργο το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και οι στενοί μας, ξένοι εταίροι» διεξάγουν, τόνισε ο επικεφαλής του FBI.

«Είναι λυπηρό για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αμερικανικό εργαστήριο

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Σε συνέντευξη Τύπου η Μάο επανέλαβε την άποψη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, κυρίως αυτό στο Φορτ Νέτρικ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σεβαστούν την επιστήμη και τα γεγονότα, να συνεργαστούν το συντομότερο δυνατό με τον ΠΟΥ, να καλέσουν διεθνείς ειδικούς για να διεξάγουν έρευνες για την προέλευση του ιού και να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών με τη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Related Posts

1 of 22