ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

Νέα μέτρα στήριξης για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων – «Πάγωμα» επιτοκίων για ενήμερους δανειολήπτες

Στον «πάγο» για έναν χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Με αυτή την πρωτοβουλία οι τράπεζες σχεδιαζουν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, και όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ, η νέα παρέμβαση για την ανακούφιση των δανειοληπτών αναμένεται να καλύψει περίπου 70.000 νοικοκυριά.
Το μέτρο θα αφορά μόνο ενήμερα στεγαστικά δάνεια καθώς έχει χαρακτήρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, και όχι, δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία, μικρά επιχειρηματικά, άλλα και όσα χορηγηθούν στη συνέχεια.

Επίσης, εξετάζεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor, ώστε να μην επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τελικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένονται στα τέλη του μήνα στο πλαίσιο της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο, μεταξύ αυτών που μελετούν οι τράπεζες, είναι η θέσπιση πλαφόν στο Εuribor το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,05 από -0,5% που ήταν πριν από 10 μήνες. Αυτό που φέρεται να εξετάζουν οι τράπεζες είναι να βάλουν ένα ταβάνι κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο 15ετίας με υπόλοιπο 100.000 ευρώ τον περσινό Ιούνιο είχε μηνιαία δόση 620 ευρώ, η οποία, μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίου, έφτασε τα 773 ευρώ και εφόσον μπει πλαφόν στο Euribor θα μπορούσε να συγκρατηθεί στα 763 ευρώ μέχρι ν’ αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια.

Σε αναθεώρηση βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 12% λόγω και της υψηλότερης ανάπτυξης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,3%, ο πληθωρισμός κοντά στο 4,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 0,7% και να πλησιάσει το 1% του ΑΕΠ. Οι τελικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένονται στα τέλη του μήνα στο πλαίσιο της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Θάνο Τσίρο, το σχέδιο αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δάνεια που έχουν δοθεί για να αποκτηθεί ακίνητο και όχι δάνεια στα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές ανάγκες.

Το πλαφόν πρακτικά για τον δανειολήπτη θα αποτελεί ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας ενώ εκτιμάται ότι θα οριστεί περίπου ή και λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του επιτοκίου Euribor ή του επιτοκίου της ΕΚΤ. Θα καλύπτει και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και το Εuribor και αυτά που έχουν δοθεί σε ευρώ και αυτά που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, η επιβάρυνση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σταματάει κάπου εδώ, ανεξάρτητα αν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Εξετάζεται αυτή η προστασία να έχει διάρκεια ενός έτους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το μέτρο που έχει προηγηθεί, την επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το πλαφόν διασφαλίζει ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε περίπτωση που κινηθούν πτωτικά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής το όφελος από τη διαφορά στο επιτόκιο θα περάσει κανονικά στη δόση του στεγαστικού δανείου.

Σύμφωνα με στοιχεία από πλευράς τραπεζών, η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, άνω του 90%, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Ο σχεδιασμός της εξειδίκευσης γίνεται χωριστά από κάθε τράπεζα, με κεντρικό όμως στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις αυξήσεις στο Euribor, ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες και να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε μια στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα, προσεγγίζοντας σταδιακά το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων. Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων.

Related Posts