ΚΟΣΜΟΣ

ΝASA: Oι αστρονόμοι εντόπισαν μία…αρκούδα στον Άρη

Οι αστρονόμοι της NASA ανακάλυψαν μια παράξενη δομή στον Άρη που θυμίζει έντονα πρόσωπο αρκούδας, σε ένα ακόμη παράδειγμα ότι οι σχηματισμοί βράχων στον «Κόκκινο Πλανήτη» πυροδοτούν την τάση των ανθρώπων να βλέπουν οικεία χαρακτηριστικά σε τυχαία αντικείμενα.

Ο παράξενος γεωλογικός σχηματισμός στον Άρη αποτελείται από δύο κρατήρες που φαίνεται να αποτελούν τα μάτια της «αρκούδας» και έναν λόφο σε σχήμα V για το ρύγχος της, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο διαθέτει κάμερα υψηλής ανάλυσης επί του σκάφους. To Mars Reconnaissance Orbiter της NASA.

«Υπάρχει ένας λόφος με δομή κατάρρευσης σε σχήμα V (η μύτη), δύο κρατήρες (τα μάτια) και ένα κυκλικό σχέδιο κατάγματος (το κεφάλι)», σημείωσε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στη σχετική δήλωση. «Αυτό το χαρακτηριστικό μοιάζει λίγο με πρόσωπο αρκούδας», είπε.

Οι ερευνητές λένε ότι το κυκλικό μοτίβο θα μπορούσε να οφείλεται στην καθίζηση μιας απόθεσης πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης, ενώ η δομή που μοιάζει με τη μύτη της αρκούδας είναι πιθανώς ένας σχηματισμός ηφαιστείου ή λάσπης. Υποψιάζονται ότι το υλικό που εναποτίθεται πάνω από τον κρατήρα μπορεί να είναι λάβα ή λάσπη. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί στον Άρη.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, το ρόβερ Curiosity της NASA εντόπισε έναν περίεργο σχηματισμό βράχου που έμοιαζε με μια «εξωγήινη πόρτα» στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι επιστήμονες είπαν ότι το χαρακτηριστικό του βράχου μπορεί να έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα φυσικής πίεσης όπως από σεισμικές δραστηριότητες.

Ένας άλλος σχηματισμός βράχου που εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έμοιαζε με έναν ήρεμο άνθρωπο που καθόταν στον Άρη. Αυτό το φαινόμενο να βλέπουμε οικεία αντικείμενα σε τυχαία μέρη είναι μια ανθρώπινη τάση που ονομάζεται «παρειδωλία». Οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες το περιγράφουν ως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν κάτι σημαντικό σε αντικείμενα που είναι απλώς διατεταγμένα αυθαίρετα.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στον Άρη. Τον Δεκέμβριο του 2021, το σεληνιακό ρόβερ της Κίνας Yutu 2 φάνηκε να εντόπισε μια «μυστηριώδη καλύβα» στη Σελήνη. Ήταν ένας βράχος με περίεργο σχήμα που ήταν ασυνήθιστα συμμετρικός με μια επίπεδη κορυφή και θύμισε στους ερευνητέες…καλύβα εξωγήινων. Νέες εικόνες έδειξαν ότι το αντικείμενο είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός όγκος βράχου που κάθεται στην άκρη ενός κρατήρα τον οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «κουνέλι νεφρίτη» από το σχήμα του.

newsbomb.gr

Related Posts

1 of 22