ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΚΟΣΜΟΣΠΥΡΓΟΣΤΩΡΑ

Πριν 30 χρόνια ο «Εγκέλαδος» σημάδεψε τον Πύργο

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο «Εγκέλαδος» σημάδεψε ανεξίτηλα την πόλη του Πύργου.

Ήταν μεσημέρι της 26ης Μαρτίου του 1993, ώρα 2:10, όταν ο Πύργος κλονίστηκε από συνολικά έξι σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.

Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή, 16 τραυματίεςκαι εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Το Νοσοκομείο της πόλης, τα σχολεία, οι εκκλησίες και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν την πόλη, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα, ενώ το πέπλο φόβου και ανησυχίας σκέπασε την πόλη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι «πληγές» άργησαν πολύ να επουλωθούν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εκείνης της περιόδου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστησαν ζημιές, ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος έφτασε τα 60 δισ. δραχμές.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας, βρέθηκε τότε στον Πύργο και οργάνωσε επιστημονική αποστολή, που μελέτησε λεπτομερώς επί δύο ολόκληρα χρόνια το φαινόμενο, θέτοντας τις βάσεις για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης κατά την ανοικοδόμησή της.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Πύργου και τη Δήμητρα Αναργύρου, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη σημασία των σεισμών του Πύργου για την επιστημονική κοινότητα, καθώς επρόκειτο για σεισμούς που ηταν «ενδιάμεσοι καταστροφικοί», αλλά επειδή ήταν πολύ τοπικοί και επιφανειακοί, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. “Από επιστημονικής πλευράς, ήταν σεισμός που προσέφερε πολλά στη γνώση των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων” όπως είπε, “δεδομένου ότι για πρώτη φορά κατανοήσαμε τη σημασία και τον ρόλο του εδάφους στην ανάπτυξη των ζημιών στις κατασκευές, καθώς και τον ρόλο των ρηγμάτων στη γεωγραφική ανάπτυξη των βλαβών”

Επιπρόσθετα, ανέδειξε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Με βάση τον σεισμό, δρομολογήθηκαν στην Ηλεία εφαρμοσμένες ερευνητικές διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη γνώση για τα γεωδυναμικά φαινόμενα στην περιοχή της Ηλείας, αλλά και τη σεισμική θωράκιση των κατασκευών και πρόσθεσε, ότι από τότε ο Πύργος έγινε μια ασφαλής πόλη θωρακίζοντας πλήρως τα κτίριά του.

Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς ελέγχους κτιρίων, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο ΟΑΣΠ θέτει  τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν όλα τα κτίρια, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός διατηρεί εθνική βάση δεδομένων και κάνει διαρκώς υπομνήσεις στους αρμόδιους για τον έλεγχο φορείς.

ΠΗΓΗ: ertnews

Related Posts