ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε και πώς προέκυψε η πολυσυζητημένη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Τσοβόλα δώστα όλα!»

«Έκανα χιούμορ» θα πει αργότερα ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ
Πότε και πώς προέκυψε η πολυσυζητημένη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Τσοβόλα δώστα όλα!»


Είναι η πιο πολυσυζητημένη… παρότρυνση πρωθυπουργού σε υπουργό του, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου 1989, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Περιστέρι, τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο της τότε Β’ Αθηνών. Εκστασιασμένος με τη λαοθάλασσα που απλώνεται μπροστά του, αναφωνεί προς τον υπουργό Οικονομικών «Τσοβόλα, δώστα όλα»!

Αν και έχουν παρέλθει πάνω από 30 χρόνια, ακόμη ο περισσότερος κόσμος πιστεύει λανθασμένα ότι ο ιδρυτής του Κινήματος ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα να ανοίξει τα κρατικά ταμεία και να μοιράσει απλόχερα χρήμα στον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος ο αείμνηστος υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο One channel το 2019, είχε ξεκαθαρίσει πως… δεν τα έδωσε όλα», κάνοντας λόγο για «ένα ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε σχέση με την οικονομία». Μάλιστα όταν ειπώθηκε η φράση, ο ίδιος δεν ήταν καν στη συγκέντρωση. «Όχι, εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρ’ ότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών και φώναζε ρυθμικά τ’ όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου λοιπόν, που συνήθιζε από πάνω ν’ ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα τον μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;» είχε αναφέρει.

Και έχει δίκιο καθώς την ίδια εκδοχή είχε δώσει και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις. «Πιστεύεις ότι αυτό το είπα πραγματικά; Ωθώντας τον Τσοβόλα να τα δώσει όλα ή ότι… κάνω χιούμορ; Το αντίστοιχο θα ήταν να πω μάλλον στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη… πάρτα όλα» είχε αναφέρει σε δημοσιογράφο που του είχε υποβάλει σχετική ερώτηση.

Επειδή μάλιστα η Νέα Δημοκρατία εκείνη την εποχή είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη ατάκα στο πλαίσιο προεκλογικού σποτ, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγησε πως κατά την τετραετία 1985 – 1989 είχε ακολουθήσει σφιχτή οικονομική πολιτική (σε αντίθεση με την πρώτη τετραετία 1981 – 1985).

Σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό, «φαίνεται ότι κάποιοι έχουν χάσει το χιούμορ τους. Θα ήταν γελοίο να παρότρυνα τον υπουργό να τα δώσει όλα (σ.σ. με την έννοια του να μοιράσει αφειδώς κρατικό χρήμα). Το πρώτο εξάμηνο του 1989 οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15,1% έναντι προβλεπόμενης αύξησης 19,2%. Δηλαδή ο Τσοβόλας, όχι απλώς δεν έδωσε, αλλά ξόδεψε λιγότερα απ’ ό,τι είχε προϋπολογιστεί να ξοδέψει, κατά 4%» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου.

πηγη; NEWSBEAST

Related Posts

1 of 59