ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΥΡΓΟΣ

Πύργος: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο μετεακίνησης των σπουδαστών της ΔΥΠΑ στην Πάτρα

Η αρνητική στάση των σπουδαστών των σχολών της ΔΥΠΑ Πύργου και ο αγώνας τους για να βρεθεί λύση στον Πύργο και να μη χρειάζεται η μετακίνησή τους για τα εργαστηριακά τους μαθήματα στην Πάτρα, φαίνεται πως καθημερινά κινητοποιεί ακόμα περισσότερες αρχές του τόπου που με τοποθετήσεις τους ζητούν μια κοινά αποδεκτή λύση στον Πύργο που να εξυπηρετεί απόλυτα τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Η απόφαση της κεντρικής διοίκησης της ΔΥΠΑ, από τη στιγμή που έγινε γνωστή, έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση όχι μόνο από τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και από φορείς της Ηλείας που ζητούν την παραμονή των σχολών. Οι βουλευτές Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης έσπευσαν σε πρώτη φάση μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας να αρνηθούν την απομάκρυνση των σχολών με ανακοινώσεις τους, ενώ χθες ακολούθησαν σε δεύτερη φάση οι βουλευτές Δημήτρης Αβραμόπουλος και Διονύσιος Καλαματιανός.

«Λύση εντός Ηλείας για τους σπουδαστές»

Σε επικοινωνία με το Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. Σπύρο Πρωτοψάλτη για το μείζον πρόβλημα που ενέσκηψε σχετικά με την κτιριακή υποδομή του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης, του ΙΕΚ και των Επαγγελματικών Σχολών στον Πύργο, προχώρησε ο κ. Αβραμόπουλος που του επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη να εξευρεθεί λύση άμεσα για την προσωρινή στέγαση και τη συνέχιση των μαθημάτων και ταυτόχρονα να υπάρξει η σχετική μέριμνα για τη μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος. Ταυτόχρονα επικοινώνησε την εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία σπουδαστών και εκπαιδευτικών στο ενδεχόμενο επιπρόσθετων μετακινήσεων, αλλά και την ανάγκη να αποκατασταθεί αποτελεσματικά η επάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, ο κ. Πρωτοψάλτης διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και υγεία σπουδαστών και εκπαιδευτικών και πως αναζητείται βέλτιστη λύση για τη συνέχιση των μαθημάτων εντός των γεωγραφικών ορίων του νομού και σε τοπική εγγύτητα με τον Πύργο. Περαιτέρω, ενημερώθηκε ότι οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές βρίσκονται προς ένταξη σε κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και ακόμα πιο υψηλού επιπέδου παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός στην ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του ζητήματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική συνολικής αναβάθμισης του κτιρίου, την πορεία του οποίου θα παρακολουθεί στενά για την άμεση ολοκλήρωσή του.

«Κινδυνεύουν να χαθούν οι σχολές ΔΥΠΑ από την Ηλεία;»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί λύση στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τις ΕΠΑΣ Μαθητείας και το ΙΕΚ ΔΥΠΑ Πύργου, αλλά και το ΚΠΑ2 Πύργου, λόγω της ακαταλληλότητας του κτιριακού συγκροτήματος της ΔΥΠΑ όπου στεγάζονται, προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρεται πως η προσωρινή ακαταλληλότητα του κτιριακού συγκροτήματος και το λουκέτο που μπαίνει, δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς οι σπουδαστές καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες, αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητά τους. Με απόφαση Κεντρικής Διοίκησης ΔΥΠΑ, τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση, ενώ τα εργαστήρια μεταφέρονται στην Πάτρα, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους σπουδαστές και στους εκπαιδευτικούς τους. Παράλληλα, αναστάτωση θα υπάρξει και για τους εργαζόμενους του ΚΠΑ2 Πύργου και τους συναλλασσόμενους πολίτες.

Ο Διονύσης Καλαματιανός μάλιστα απηύθυνε στον υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

• Εξαντλήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις προσωρινής στέγασης των ΕΠΑΣ Μαθητείας και του ΙΕΚ ΔΥΠΑ εντός Δήμου Πύργου ή -έστω- εντός νομού Ηλείας;

• Με ποιο τρόπο θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία και ενδεχομένως η οικονομική επιβάρυνση σπουδαστών και εκπαιδευτικών;

• Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι ΕΠΑΣ Μαθητείας και το ΙΕΚ ΔΥΠΑ από την Ηλεία;

• Πως ακριβώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι του ΚΠΑ2 Πύργου; Μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών προς την υπηρεσία, μόνο με απεύθυνση στο email της;

• Γιατί χάθηκε τόσος χρόνος, προκειμένου να διαπιστωθεί πως το κτιριακό συγκρότημα της ΔΥΠΑ στον Πύργο ήταν τελικά ακατάλληλο για χρήση;

Υπάρχει έκδηλη ανησυχία πως αυτή η «προσωρινή» μεταφορά των εργαστηρίων στην Πάτρα, μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση, κάτι που θα σημάνει την απώλεια και των συγκεκριμένων σχολών της Ηλείας, μετά από την απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Μουσειολογίας Πύργου, Γεωπονίας Αμαλιάδας και σύντομα και του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πύργου. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στο νομό, που τα τελευταία 4,5 χρόνια μετράει μόνο απώλειες.

Related Posts