ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Αττικός αμελώνας

Δεν ξεπερνούν τις 7,5 χιλιάδες οι αμπελουργοί της Αττικής όταν πριν από μια 20ετία ήταν τριπλάσιος ο αριθμός τους, ενώ τα καλλιεργήσιμα στρέμματα παρουσίασαν μείωση κατά 50%.

Οι αμπελουργοί φεύγουν από το επάγγελμα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής στήριξής τους, αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού με την παράτυπη οινοποίηση ποικιλιών, που οδήγησαν στην κάθετη πτώση των τιμών των σταφυλιών. Παραγωγοί, φορείς και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του εμβληματικού Αττικού Αμπελώνα.

Ασυγκόμιστες καλλιέργειες λόγω έλλειψης εργατικών χεριών: «Χρυσή» θα μπορούσε να πει κάνεις ότι είναι η σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς. Πλούσια η σοδειά, η ποιότητα εξαιρετική, οι τιμές διάθεσης του λαδιού υψηλές, όμως σε πολλές περιοχές τα δέντρα εξακολουθούν να είναι φορτωμένα με καρπό, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Ευτυχώς, ο καιρός μέχρι τώρα είναι με το μέρος των παραγωγών και κερδίζουν μέρες στο λιομάζωμα, είναι σαφές όμως, ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής τους.

ertnews.gr

Related Posts

1 of 14