ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

«Σας θέλουμε όλους δίπλα μας»: Εκστρατεία της Ε.Σ.Α.μεΑ στην Π.Ε. Ηλείας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους

Τα άτομα με κάθε είδους αναπηρία, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα πρέπει όλοι μας να τα αγκαλιάσουμε σφικτά και να βοηθήσουμε έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, προκειμένου να αισθάνονται ότι όλη η κοινωνία είναι δίπλα τους και όχι απέναντί τους.
Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν στην χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που έγινε στον Πύργο, από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Η Ενημερωτική Συνάντηση έγινε στη Συνεδριακή Αίθουσα της Π.Ε. Ηλείας και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων.

Και όλοι τους φυσικά ζήτησαν, η τοπική κοινωνία να σταθεί δίπλα στα άτομα με αναπηρία και φυσικά η πολιτεία να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνει την ζωή τους, πάνω σε θέματα υγείας, παιδείας, πολιτισμού, πρόσβασης σε υπηρεσίες κ.α.

Η έναρξη της εκδήλωσης από τον Αντώνη Χαροκόπο
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Αντώνιος Χαροκόπος, Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – Ε.Σ.Α.μεΑ., Πρόεδρος Π.Ο.Μ.Α.μεΑ. Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, που στάθηκε στην σημασία της για να μπορέσει να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

“XAROKOPOS”

Η τοποθέτηση του Βασίλειου Κούτσιανου
Ο Βασίλειος Κούτσιανος, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – Ε.Σ.Α.μεΑ. ακολούθως στην τοποθέτησή του ανέφερε.

«Η ημερίδα αφορά την εκστρατεία ενημέρωσης για τα άτομα με αναπηρία και τα δικαιώματά τους, έχει ως … ευαγγέλιο την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτή έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, με όλα τα θεσμικά κενά που υπάρχουν και πρέπει να καλυφτούν. Θα αναφερθούμε στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο είναι μια διεκδίκησή μας. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στα πλαίσια του συνολικού έργου για την καλύτερη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και έχει να κάνει και με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και έχει μια σειρά αξιόλογων δράσεων. Αφορά μια βαθιά μεταρρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία. Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουν αυτά τα άτομα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες».
“KOYTSIANOS”

Γιάννης Αργυρόπουλος : «Προχωράμε σε υποδομές που διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία»
Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, πρόσθεσε.

«Θέλω να πω δυο λόγια γι’ αυτά που έχουμε κάνει ως δήμος για να είμαστε όσο το δυνατό γίνεται πιο φιλικοί και πιο φιλόξενοι για τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους συλλόγους ΑΜΕΑ και είμαστε τυχεροί που στην πόλη μας δραστηριοποιούνται δυο σύλλογοι, ο σύλλογος παραπληγικών και κινητικά αναπήρων με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανικολόπουλο που είναι και άμεσος σύμβουλος του δήμου για θέματα ατόμων με αναπηρία, αλλά και ο σύλλογος ΗΛΙΣ με πρόεδρο την Αγαθή Ρηγοπούλου, που δραστηριοποιείτε περισσότερο στα παιδιά. Έχουμε δημιουργήσει στον κεντρικό ιστό της πόλης ράμπες και παρκινγκ για ΑΜΕΑ».

Ακόμη αναφέρθηκε στην δημιουργία του ΚΔΑΠ Ηλίανθος στον Κούβελο που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά τα οποία αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και περνούν όμορφα τον χρόνο τους εκεί. Επίσης στάθηκε και στις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχει το ιδιωτικό ΚΔΑΠ Διάπλασης.

Έδωσε δε έμφαση στην μετεγκατάσταση του ειδικού γυμνασίου από τον Αη Γιάννη σε ένα σύγχρονο κτήριο στο παλιό γυμνάσιο της Μυρτιάς. Μια μετεγκατάσταση που θα προχωρήσει άμεσα (από τον Σεπτέμβριο) και μάλιστα θα υπάρχει και ασανσέρ για την εξυπηρέτηση των παιδιών με κινητικά προβλήματα.

Τέλος στάθηκε και στην ανάγκη να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση των SEATRAC σε Σπιάτζα και Άγιο Ηλία, που μάλλον θα ξεμπλοκάρει από τις δικαστικές περιπέτειες που το … ταλαιπωρούν εδώ και αρκετά χρόνια.
“ARGYROPOYLOS”

Σπύρος Πολίτης : «Είμαστε δίπλα τους, προσλαμβάνουμε ειδικούς ιατρούς»
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης στάθηκε στην συμβολή που έχει όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΦΙΑΠ (ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΙΑΣ) για την αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο είναι και το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με τα σωματεία ΑΜΕΑ της περιοχής, αλλά και στην προσπάθεια του νοσοκομείου Πύργου να βοηθήσει όλα τα άτομα με αναπηρία, όσον αφορά την παροχή των καλύτερων δυνατών ιατρικών υπηρεσιών. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο καθένας προσπαθεί από τη θέση του να κάνει σημαντικά πράγματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και θα πρέπει όλοι όσοι κατέχουν καίριες θέσεις να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να μην αισθάνονται ξένοι στον τόπο τους.

Πρόσθεσε δε πως κάποια στιγμή δεν θα πρέπει τα άτομα με αναπηρία να ζητάνε μία καλύτερη διαβίωση, αλλά αυτή να είναι αυτονόητη προς όλους.

Τέλος στάθηκε στην πρόσληψη δύο ειδικών ιατρών από το νοσοκομείο Πύργου, κάτι το οποίο θα γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα.

“POLITHS”
Κώστας Νικολούτσος : «Να γίνει η Ηλεία ένας φιλικός και ελκυστικός τόπος και για τα άτομα με αναπηρία»

Ο Κώστας Νικολούτσος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, στάθηκε στο ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός από όλους στα άτομα με αναπηρία και πρόσθεσε ότι και ο δήμος και οι υπηρεσίες έχουν καταφέρει και έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Επισήμανε βέβαια ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα και είναι καθήκον όλων να βοηθήσουμε έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στάθηκε ακόμη στην βελτίωση των παρεχόμενων συνθηκών διαβίωσης προς τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου η Ηλεία να γίνει ελκυστική προς αυτά (ως τόπος προορισμού), κάτι που θα συμβάλλει φυσικά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

«Πρέπει λοιπόν η Ηλεία να γίνει ένας φιλικός και ελκυστικός τόπος για όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

“NIKOLOYTSOS”

Χρήστος Γιαννικούλης : «Οι τρεις λόγοι που είναι σημαντικές παρόμοιες εκδηλώσεις»
Ο Χρήστος Γιαννικούλης Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, στάθηκε κυρίως σε τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντικές παρόμοιες διοργανώσεις όπως η χθεσινή και ο πρώτος είναι γιατί υπενθυμίζουν σε όλους μας και στην πολιτεία και στην κοινωνία, το καθήκον μας για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να προασπίσουμε τα δικαιώματά τους. Μάλιστα τόνισε ότι πρέπει η πολιτεία να είναι δίπλα στα άτομα αυτά και να προσπαθεί να τους παρέχει μία φιλική καθημερινότητα που θα διευκολύνει τη ζωή και τη μετάβασή τους στους χώρους όπου θέλουν να μεταβούν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία συνεισφέρουν προς όφελος όλης της κοινωνίας, διότι αξιοποιούν προς όφελός του κοινωνικού συνόλου τις πλούσιες δεξιότητες που έχουν, ενω ο τρίτος λόγος είναι ότι μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι η αναπηρία είναι κάτι που μας αφορά όλους.

“GIANNIKOYLHS”

Γιώργος Παπανικολόπουλος : «Όλοι μαζί μπορούμε πολλά»
Ο Γιώργος Παπανικολόπουλος, πρόεδρος του σωματείου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων, στάθηκε στο ότι η συνεργασία που έχει με το δήμο Πύργου είναι πάρα πολύ καλή, όχι όμως και με κάποιους άλλους δήμους, οι οποίοι δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.

«Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε όλους τους δήμους να συνεργαστούν με το σωματείο παραπληγικών προς όφελος όλων των πολιτών τους. Τόνισε δε ότι είναι δικά τους παιδιά τα οποία όλοι οι δήμοι της Ηλείας πρέπει να τα βοηθούν και να στηρίζουν. Τέλος ζήτησε τέτοιες οργανώσεις να γίνονται πιο συχνά και έδωσε τα συγχαρητήρια του στην ομοσπονδία που πήρε αυτή την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της στον Πύργο.
“PAPANIKOLOPOYLOS”

Αγαθή Ρηγοπούλου : «Όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία πρέπει να μιλήσουν για τα παιδιά τους»
Η Αγαθή Ρηγοπούλου πρόεδρος του συλλόγου Ήλις στην τοποθέτησή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «εκπροσωπώ τους γονείς που είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι, αφού ξέρετε ότι όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία πρέπει να μιλήσουν για τα παιδιά τους, γιατί αν δεν το κάνουν αυτοί, δεν θα το κάνει κανείς άλλος».

Τόνισε ακόμα ότι η σημερινή συνάντηση έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με απώτερο στόχο να ανταλλαχθούν απόψεις, εμπειρίες και γνώσεις και αυτό για να δημιουργηθεί ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για όλους μας.

«Με την συνεργασία μας μπορούμε να πετύχουμε πραγματική αλλαγή και να βελτιώσουμε την κοινωνία μας» επισήμανε.

“RHGOPOYLOY”

Αριστέα Παπαδοπούλου : «Να προστεθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα μαθήματα αγωγής υγείας»
Η διοικήτρια του νοσοκομείου Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, μίλησε και ως εκπαιδευτικός και στάθηκε στην ανάγκη να προστεθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα μαθήματα αγωγής υγείας και να ενταχθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα από το νηπιαγωγείο ως και τις μεγάλες τάξεις, δηλαδή έως την τρίτη γυμνασίου, μαθήματα που θα αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Τόνισε ακόμη πως τα νοσοκομεία με συνεχείς δράσεις κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ενημερώσουν τους πολίτες και να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο στα άτομα με αναπηρία.
“PAPADOPOYLOY”

Δήμητρα Μπράτη : «Να τους αγκαλιάσουμε …»
Στο χαιρετισμό της και η Δήμητρα Μπράτη Α´ Αντιπρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, στάθηκε στην ανάγκη να αγκαλιάσει όλη η τοπική κοινωνία τα άτομα με αναπηρία και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στο να έχουν την καλύτερη δυνατή καθημερινότητα στη ζωή τους.
“BRATH”

Γιάννης Πλεμμένος : «Προχωράμε σε μεταστέγαση των ειδικών σχολείων»
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος μίλησε για την απόφαση του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου να μεταφερθεί το ειδικό σχολείο Λαστείκων σε νέο χώρο στον Πύργο, στο χώρο που ήταν το 11ο δημοτικό, στην περιοχή Λιθαράκια, ενώ ευχήθηκε να δοθεί σύντομα λύση και στη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Πύργου.
“PLEMENOS”

Παντελής Παπαναγιώτου : «Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για όλους μας»
Τέλος ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου κινητικά αναπήρων και παραπληγικών Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου, στάθηκε και αυτός στην ανάγκη η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και φυσικά να υπάρχει και η απαραίτητη κοινωνική αλληλεγγύη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξουν υποδομές παντού για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, όπως στα αρχαιολογικά μουσεία, αλλά και σε χώρους υψηλού τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
“PAPANAGIOTOY”

Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό για την εκδήλωση, έστειλαν τόσο ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, που στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των θεμάτων της εκδήλωσης που ήταν :

Η Ειρήνη Τσαλουχίδου, Επιστημονικό Στέλεχος ΕΣΑμεΑ:
Παρουσίασε την Πράξη «Προωθώντας την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Ο Βασίλειος Κούτσιανος, Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.Α.μεΑ.:
Παρουσίασε τον ρόλο της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Ο Αντώνιος Χαροκόπος, Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., Πρόεδρος Π.Ο.Μ.Α.μεΑ. Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων:
Παρουσίασε την σημασία της ενεργούς συμμετοχής στο τοπικό αναπηρικό κίνημα.

Η Αντωνία Παυλή, Επιστημονικό Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.:
Παρουσίασε τα Μοντέλα Προσέγγισης της Αναπηρίας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες & Συμπεριληπτική γλώσσα

Η Ειρήνη Τσαλουχίδου, Επιστημονικό Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.:
Παρουσίασε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους – Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί».

“EKDHLOSH AMEA 1-5”

patrisnews.com

Related Posts

1 of 274