Ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη μικρή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας με αφορμή την έναρξη του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών που αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος, κατά την οποία οι άνθρωποι της ΔΑΟΚ εστίασαν στους τρόπους που οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τους ψεκασμούς θα πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με τους γεωπόνους και τους εργολάβους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισημάνθηκε πως προτεραιότητα στην έναρξη του προγράμματος θα δοθεί στις περιοχές όπου κάθε χρόνο παρατηρούνται σημαντικά ποσοστά πληθυσμών δάκου και στην συνέχεια στις κοινότητες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δολωματικούς ψεκασμούς. Μάλιστα, έγινε λόγος πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη μιας και τα δέντρα δεν έχουν καλή καρπόδεση, δίνοντας ένα επιπλέον βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμα.
Έτσι, ζητήθηκε η προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους κατά την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα κυλήσουν δίχως προβλήματα σε συνεργασία των ελαιοπαραγωγών με την Περιφέρεια και τους ανάδοχους εργολάβους ώστε να κάνουν αυτή τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.
«Στο πλάι των αγροτών»
Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ανέφερε πως σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να τους μεταφέρουν υπηρεσιακά και πολιτικά όλα όσα πρέπει να γίνουν φέτος για το πρόγραμμα δακοκτονίας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως φέτος θα είναι δύσκολη χρονιά με αρκετά προβλήματα και έκανε γνωστό πως σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η δακοκτονία από την περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης και θα ακολουθήσει η Ζαχάρω, ενώ θα μεταφέρονται και στις υπηρεσίες τα δεδομένα κάθε περιοχής προκειμένου να δίνονται εντολές στους εργολάβους για αποτελεσματικότερες ενέργειες. Πρόσθεσε δε πως τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερη σύσκεψη με χειριστές γεωργικών ελκυστήρων όπου θα δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για το καλύτερο δυνατό ράντισμα, ενώ υποστήριξε πως θα εξεταστεί η πορεία του δάκου το επόμενο διάστημα και πως δε θα σταματήσουν να βρίσκονται στο πλάι των αγροτών προκειμένου να υπάρχουν παραγωγές εξαιρετικής ποιότητας και τα επόμενα χρόνια.
«Χρονιά που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή»
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας Γιώργος Μικεόγλου, στάθηκε ιδιαίτερα στη χθεσινή σύσκεψη επισημαίνοντας πως αναφέρθηκαν τεχνικές οδηγίες που λύνουν προβλήματα προηγούμενων ετών. Εκτίμησε ακόμα πως ο δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από συλλήψεις εντόμων κατά τις αλλαγές δακοπαγίδων και ταυτόχρονα ζήτησε τη συνεργασία των παραγωγών. Επιπλέον, χαρακτήρισε την καρπόδεση και την καρποφορία ως ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλη τη χώρα, ενώ εξήρε και το ρόλο των γεωπόνων σε όλη αυτή τη διαδικασία. Τέλος, εκτίμησε ότι θα είναι μια χρονιά που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από παραγωγούς και γεωπόνους, ελπίζοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα και σε μια καλή παραγωγική χρονιά.
Όσα τόνισαν οι εργολάβοι δακοκτονίας
Τη δική τους άποψη κατέθεσαν και εργολάβοι δακοκτονίας, θεωρώντας πως ήταν μια ενημερωτική συνάντηση, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο και για τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς και της μειωμένης παραγωγής που πιθανότατα να υπάρξει.
Λευτέρης Σταυρόπουλος–Εργολάβος δακοκτονίας
«Η χρονιά ξεκίνησε με κακούς οιωνούς για την ελιά. Ο δάκος φαίνεται ότι είναι σε έξαρση μεγάλη. Στη συνάντηση μας ενημέρωσαν πότε θα γίνει το έργο και ελπίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Δεν έχει δέσει ο καρπός όπως θα έπρεπε λόγω καιρικών συνθηκών. Ελπίζουμε αυτά που έχουν μείνει να προσφέρουν όσα πρέπει. Με όλα όσα έχουμε δει, πιθανό είναι να μη δούμε παραγωγή».
Θεόδωρος Μπάλας–Εργολάβος δακοκτονίας
«Οι καιρικές έχουν οδηγήσει στο να μην υπάρχει μέγιστη παραγωγή. Θα προσπαθήσουμε έστω και αυτή τη λίγη παραγωγή να την βγάλουμε εις πέρας. Υπάρχει ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι δεν θα δέσει σωστά ο καρπός, όμως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βγει η παραγωγή. Καλύπτονται όλα τα λιοστάσια από τα τρακτέρ και μπορώ να πω ότι υπάρχει και θέληση από πλευράς εργατών να βγει η δουλειά».
Θεόδωρος Μπάλας–Εργολάβος δακοκτονίας
«Οι καιρικές έχουν οδηγήσει στο να μην υπάρχει μέγιστη παραγωγή. Θα προσπαθήσουμε έστω και αυτή τη λίγη παραγωγή να την βγάλουμε εις πέρας. Υπάρχει ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι δεν θα δέσει σωστά ο καρπός, όμως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βγει η παραγωγή. Καλύπτονται όλα τα λιοστάσια από τα τρακτέρ και μπορώ να πω ότι υπάρχει και θέληση από πλευράς εργατών να βγει η δουλειά».
ΠΗΓΗ: patrisnews.gr