ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας – Συνάντηση εργασίας από την διαΝΕΟσις

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία, η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις με αφορμή την ολοκλήρωση της μελέτης «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» και η οποία ως στόχο είχε την ενημέρωση των Δημάρχων της Π.Ε. Ηλείας αλλά και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την εφαρμογή της μελέτης μεταξύ των  εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης.

Στο κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Σύμφωνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κα. Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Επίσης, στη συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, κ. ΘεόδωροςΒασιλόπουλος και κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου.

«Σπουδαία μέρα για την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου»

Ο κ. Γεωργιόπουλος άνοιξε τον κύκλο τον τοποθετήσεων υπογραμμίζοντας «Είναι μια σπουδαία μέρα για την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν ακόμα σβήσει η πυρκαγιά, όταν μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας προσπαθήσαμε να πείσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι και η Ολυμπία έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή, ίσως μεγαλύτερη του 2007. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε αυτήν εδώ την αίθουσα πείστηκε ότι η Αρχαία Ολυμπία και η Ηλεία γενικότερα αξίζει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αποκατάστασης. Πρέπει τώρα όλοι μαζί, η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, η ΔιαΝΕΟσις, η κοινωνία των πολιτών, οι παραγωγικοί φορείς, να δουλέψουμε για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι ένα στοίχημα στα χέρια όλων μας. Με κοινή προσπάθεια μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Δεν έχουμε κατακτήσει την έννοια της κοινής συνεργασίας τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα είναι η ευκαιρία. Μπορούμε να το κάνουμε με αγώνα, άλλωστε η Ολυμπία είναι ο κοινός τόπος του αγώνα».

«Πληρέστατη προσέγγιση αλλά θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση στοχευμένων πόρων»

Ο κ. Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε «Είναι ένα σημαντικό βήμα που γίνεται σήμερα και δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου. Αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο προσέγγισης. Ο τρόπος προσέγγισης της μελέτης για το πώς θα καλύψουμε το κενό του παρουσιάζει η Ηλεία σε όλους τους δείκτες,  καταλήγει σε ένα σχέδιο δεκαετίας που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της Ηλείας ετησίως +3% επιπλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Υπάρχει μία πληρέστατη προσέγγιση αλλά για να επιτευχθούν οι οραματικοί αυτοί στόχοι θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση στοχευμένων πόρων μέσα από ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Έτσι θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο».

«Αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ενός κυβερνητικού σχεδίου»

Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω τη διαΝΕΟσις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει για τη στήριξη, αποκατάσταση και ανάπτυξη της περιοχής. Συνεργασία που αναπτύξαμε όλοι μαζί αυτή την περίοδο, προκειμένου να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Μία συνεργασία με κοινό στόχο να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών του 2021, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και, όπου χρειάζεται, να εντοπίζουμε τυχόν προβλήματα και να προωθούμε λύσεις. Είναι, λοιπόν, ένα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ενός κυβερνητικού σχεδίου με δυο πυλώνες υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, αυτόν της στήριξης και αποκατάστασης, η δημοσιονομική επίπτωση των σχετικών μέτρων και έργων για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής μετά από φυσικές καταστροφές έχει ήδη ξεπεράσει τα 43 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα – αυτόν της ανάπτυξης, παραδόθηκε η μελέτη για την Ηλεία με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, που εκπονήθηκε από τη διαΝΕΟσις και την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μία μελέτη που αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και προτείνει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη την Ηλεία. Ως εκ τούτου, έχουμε εισέλθει πλέον στη φάση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, την παρακολούθηση του οποίου έχει αναλάβει μία ειδική Υποεπιτροπή, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, λοιπόν, προχωρούμε στα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο και στις κατευθύνσεις που έχουμε διαμορφώσει για την ανάπτυξη της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία».

Τα ευρύματα της μελέτης και οι διευκρινίσεις

Τα ευρήματα της μελέτης για την ανασυγκρότησης της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος, Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κος. Γιώργος Πετράκος.

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί ένα σχέδιο ρεαλιστικό, ολιστικό και υλοποιήσιμο ενώ σύντομα θα δημοσιευθεί σε βιβλίο από τη διαΝΕΟσις για να σταλεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους όχι μόνο υπευθύνους χάραξης πολιτικής αλλά και πολίτες. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων της μελέτης αποτελούν προτάσεις φορέων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πολίτων της περιοχής.

Αναφορικά με τη μελέτη διευκρινίστηκαν τα ακόλουθα σημεία:

α) Χρηματοδότηση: Όπως αναφέρεται και στη μελέτη, σε βάθος δεκαετίας, οι πάσης φύσεως Δημόσιοι και Ευρωπαϊκοί πόροι θα ξεπεράσουν τα 100 δις.  Εξ αυτών, αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός της Ηλείας που είναι 1,5% στο σύνολο Ελλάδος, η συσσωρευμένη υστέρηση της Ηλείας σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και μια προνομιακή ίσως μεταχείριση που πρέπει να έχει η Αρχ. Ολυμπία λόγω του Οικουμενικού της χαρακτήρα, εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συνολική δεκαετής χρηματοδοτησή του πλάνου μπορεί και πρέπει να ανέλθει στο 1,8 % των συνολικών πόρων, δηλαδή στο ποσόν των 1,8 δις περίπου.

β) Προτεραιοποίηση: Τα αναφερόμενα στο σχέδιο της διαΝΕΟσις έργα και δράσεις σε βάθος δεκαετίας είναι και πολλά και απαραίτητα.  Επειδή όμως οι πόροι είναι πάντοτε περιορισμένοι, επιβάλλεται μια ιεράρχηση ανά τριετία και αυτό κάλλιστα μπορεί να επιτευχθεί με πρωτοβουλία των Δήμων και εμπλεκόμενων φορέων.  Σαν πρώτο βήμα, θα μπορούσε να είναι η σύνταξη και υποβολή προς αξιολόγηση σχετικού υπομνήματος προς την υποεπιτροπή που έχει ήδη θεσπιστεί με πρωτοβουλία του κ. Χρ. Τριαντόπουλου, αρμόδια και για την εξεύρεση των κατάλληλων προς χρηματοδότηση εργαλείων.

γ) Μηχανισμός εφαρμογής: Το τρίτο κρίσιμο σημείο της μελέτης είναι ο μηχανισμός εφαρμογής.  Σύμφωνα με την μελέτη ο μηχανισμός αυτός απλώνεται σε τρία επίπεδα:

Το Πρώτο επίπεδο είναι το Κυβερνητικό, το οποίο ήδη με πρωτοβουλία του κ. Τριαντόπουλου έχει προσδιορισθεί και εκφράζεται από την δημοσιευθείσα απόφαση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 13 Φεβρουαρίου 2023, περί «σύστασης και συγκρότησης Υποεπιτροπής για την στοχευμένη υποστήριξη των περιοχών της Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ. Το Δεύτερο επίπεδο είναι το Περιφερειακό όπου με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρωτοβουλίες του κ Περιφερειάρχη υπάρχουν αντίστοιχα εργαλεία υλοποίησης όπως ΟΧΕ, ΒΑΑ κλπ., που κάλλιστα μπορούν να εφαρμοσθούν στοχευμένα, και τρίτο είναι το Τοπικό επίπεδο, το αποτελούμενο δηλαδή από τις δράσεις των Δήμων του Νομού, το οποίο καλύτερα παντός άλλου γνωρίζετε και διαχειρίζεσθε.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση και εφαρμογή της μελέτης είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα βήματα με βασικό πρωταγωνιστή την τοπική κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κος. Διονύσης Νικολάου κατά την τοποθέτησή του.

«α) Η κατάρτιση και η υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων που θα προωθεί την διαδημοτική συνεργασία,

β) Σύσταση Τοπικού Συμβουλίου με συμμετοχή των Δημάρχων για την παρακολούθηση και προώθηση έργων και δράσεων

γ) Η ίδρυση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και η λειτουργία τους με πρωτοβουλία και συνεργασία των δημάρχων, καθότι επάνω σε αυτούς στηρίζεται μεγάλο μέρος των έργων και δράσεων που προβλέπει η μελέτη.

δ) Η λειτουργία της Υποεπιτροπής που έχει θεσπίσει ο κ. Τριαντόπουλος με κύριο στόχο την Αξιολόγηση των προτάσεων της μελέτης, τη χρηματοδότηση και την προτεραιοποίηση των στόχων.  Και εδώ η συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο».

Κλείνοντας υπογράμμισε ακόμα «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μελέτη που παρουσιάσαμε είναι η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός γόνιμου διαλόγου και να δώσει ελπίδα κυρίως στη νέα γενιά. Έχει όλα τα οραματικά στοιχεία που αρμόζουν στην περιοχή, αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, έχει βάθος χρόνου και κοστολογημένες προτάσεις και τέλος φαίνεται ότι έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη».

Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις

«Είναι πια καιρός από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη»

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι από την παράδοση της μελέτης μέχρι σήμερα έχουν γίνει αποδεκτά και από την κυβέρνηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από την ευρύτερη κοινωνία καταρχήν τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας, πράγμα που μας γεμίζει αισιοδοξία, ότι είναι και υλοποιήσιμη και αποτελεσματική.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ήρθαμε να κάνουμε την αρχή της καινούργιας φάσης. Δηλαδή, της φάσης της υλοποίησης. Είναι πια καιρός να βρούμε τον τρόπο ώστε από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την συμπαράσταση και την συνεργασία των τοπικών αρχών και ευελπιστούμε ότι από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουμε συμβολή στην προτεραιοποίηση των έργων, στην αξιολόγηση και κυρίως στην ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Έχουμε φροντίσει να κάνουμε τη θεσμική εκείνη παρέμβαση που θα επιτρέψει τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, ήδη έχει συγκροτηθεί με απόφαση του κ. Τριαντόπουλου ειδική επιτροπή για την ανασυγκρότηση του νομού Ηλείας, σαν ένα μικρό διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από τον ίδιο ως επικεφαλής και από Γενικούς Γραμματείς των συνεργαζόμενων υπουργείων. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν υπάρχει αυτή η απόφαση είναι υπαρκτή. Είναι ένας νόμος του κράτους που πρέπει να τον ακολουθήσουμε πιστό με τρόπο που θα έχουμε αποτέλεσμα».

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ  με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές

“Η κυβερνητική επιτροπή έχει αναλάβει την προτεραιοποίηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης”

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για την περιοχή, ένα σχέδιο με δύο πυλώνες και υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ο πρώτος πυλώνας του ήταν αυτός της στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής όπου η δημοσιονομική επίπτωση των πόρων που έχουν διατεθεί ξεπερνά τα 43 εκ. ευρώ. Βρεθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία για τον δεύτερο πυλώνα, αυτόν της ανάπτυξης της περιοχής. Όλα αυτά φυσικά γίνονται με κατεύθυνση του ίδιου του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου από την περιοχή αυτή είχε σημειώσει την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο το έχουμε, παραδόθηκε έγκαιρα από τη διαΝΕΟσις με την οποία συνεργαζόμαστε στενά και πλέον ειδική κυβερνητική επιτροπή έχει αναλάβει την αποκωδικοποίηση του σχεδίου αυτού, την προτεραιοποίηση και φυσικά την παρακολούθηση της υλοποίησης.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για υλοποίηση έργων. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην προτεραιοποίηση των προτάσεων και δρομολόγηση όλων των σχεδιασμών και των μελετών που απαιτούνται, αφού προτεραιοποιήσουμε και διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για όλα αυτά τα έργα».

Related Posts

1 of 276