ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΥΡΓΟΣ

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Εσπερίδα Αστροφυσικής στον Πύργο

Το Σάββατο, 29 Απριλίου και ώρα 19.15, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ Πύργου, με τα Παραρτήματα Ηλείας των Θεολόγων, Μαθηματικών, Φιλολόγων και Φυσικών, συνδιοργάνωσαν αστροφυσική βραδιά με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Αστροφυσικής  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Νιάρχο.

Ο διακεκριμένος καθηγητής μίλησε με θέμα: ‘’Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Έρευνα για εξωγήινη ζωή τα τελευταία 30 χρόνια.’’  Το θέμα προσεγγίστηκε  διεπιστημονικά με τη συμβολή επί μέρους επιστημονικών κλάδων.

Ειδικότερα η εσπερίδα  άρχισε με προσφώνηση από τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γεώργιο Κομιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ιστορικό οργάνωσης και προετοιμασίας της βραδιάς. Στη συνέχεια προσφώνησαν τους συνέδρους  οι Πρόεδροι των Παραρτημάτων Ηλείας, των Θεολόγων κ. Παύλος Παγκράτης, των Μαθηματικών κ. Ιωάννης Τσόπελας, των Φιλολόγων κ. Γεωργία Αποστολοπούλου και των Φυσικών κ. Άγγελος Λαμπρόπουλος.

 Παρέστη και προσφώνησε  ο Δήμαρχος Πύργου κ . Τάκης Αντωνακόπουλος, καθώς και η κ. Τίτα Τερζή εκπροσωπώντας την Βουλευτή Ηλείας κ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στη συνέχεια ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Πύργου κ. Τιμόθεος Κόρδας ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του Καθηγητή.

Ακολούθως ο κ. Π. Νιάρχος ανέπτυξε το θέμα του με γλαφυρότητα και εποπτικότητα. Περιέγραψε εκτός των άλλων τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις  για το αν  είναι κατοικήσιμος ένας πλανήτης ή εξωπλανήτης. Επεσήμανε επίσης ότι από τα άπειρα ουράνια σώματα που υπάρχουν,  γνωρίζουμε σήμερα μόνον 60 περίπου που πληρούν τις προϋποθέσεις για  διατήρηση και ανάπτυξη έμβιας ζωής. Ακόμα ανέφερε μερικές από τις απόψεις των αρχαίων Ελλήνων αλλά και του Χριστιανισμού για την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και ο Καθηγητής απάντησε σε αυτές που ενέπιπταν στο επιστημονικό του αντικείμενο και πεδίο.

Να σημειωθεί  ότι μαζί με τον κ. Π. Νιάρχο παρέστη στην εσπερίδα και ο κατά σάρκα αδελφός του, ομ. Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Κων/νος Νιάρχος, ο οποίος  σε παρέμβασή του ανέπτυξε, από φιλοσοφική έποψη, τις ενδεχόμενες συνέπειες από κοινωνικής ηθικής και ψυχολογικής πλευράς, μέσω της αυτοδίκαιης σύγκρισης με νέο πιθανό εξωγήινο πολιτισμό.

Πριν την ολοκλήρωση της βραδιάς μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου επέδωσαν στον κ. Καθηγητή το περιοδικό αστρονομίας του σχολείου, απόρροια ενός  από τα φετινά προγράμματα σχολικών  δραστηριοτήτων.

 Στο τέλος της εσπερίδας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος,  με εμπνευσμένη προσλαλιά του έκλεισε τις εργασίες της βραδιάς τονίζοντας ότι είμαστε ανοικτοί σε πιθανό μελλοντικό ενδεχόμενο ύπαρξης έμβιας ζωής εκτός της γης,  γιατί και εκεί ο Θεός θα είναι ο Κύριος, ως ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των συνέδρων σε ίδρυμα της Μητροπόλεως.  Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα και πολύπλευρη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

2o gimnasio imerida astrofusiki 2
2o gimnasio imerida astrofusiki 3
2o gimnasio imerida astrofusiki 4
2o gimnasio imerida astrofusiki 6
2o gimnasio imerida astrofusiki 7

Related Posts

1 of 248