ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bloomberg: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από συμφωνία ανταλλαγής με τη Βρετανία

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη που χρονολογείται από το 1800, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η συμφωνία θα προβλέπει ότι ένα μέρος των γλυπτών θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί. Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι πολύπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν τα εν λόγω άτομα, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832 και η οποία, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού διέψευσαν το δημοσίευμα του Bloomberg.

Πηγή: bloomberg.com

Related Posts

1 of 26