ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Euractiv: Μάχη στήθος με στήθος, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δείχνει νέα δημοσκόπηση!

Εκλογικό ντέρμπι με σκληρή κούρσα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα προβλέποντας διαφορά μόλις 30.000 ψήφων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…

Σε μια συγκυρία κατά την οποία στην Ελλάδα έχει ανάψει η πολιτική διαπάλη εν όψει των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών της 21ης Μαΐου, το ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv με δημοσίευμά του υπογραμμίζει πως οι δημοσκοπήσεις των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με διαφορά μόλις 30.000 ψήφων.

Με συμπλήρωση ερωτηματολογίων και χρήση ειδικών αλγορίθμων με τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων
Το σημερινό δημοσίευμα του Euractiv επικαλείται εκτίμηση, τα στοιχεία της οποίας αντλούνται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή και πιο κοστοβόρα μέθοδο, όπως τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, αλλά και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων με τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων».

Μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Το Euractiv αποκαλύπτει ότι η εν λόγω εκτίμηση παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) «σε στελέχη της εταιρείας που έδωσαν την εντολή για τη διενέργειά της αλλά και σε παράγοντες των Βρυξελλών με επιρροή» και καταγράφει μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τα δύο κόμματα να απέχουν μεταξύ τους μόλις 30.000 ψήφους…!

Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων», το poll of polls των Πολυεθνικών

Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία ψηφοδελτίων, όπως είπαμε με αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου,

Greek National Elections – May 21: Διαφορά000 ψήφων

Σύμφωνα με την εν λόγω εκτίμηση,

το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται στο 33-34%,
του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5% – 33,5%,
του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%,
του ΚΚΕ στο 5,7 – 6,3%,
της Ελληνικής Λύσης στο 4,5 – 5,1% και,
του ΜέΡΑ25 στο 3,5 – 4,1%.
Κατά την ίδια πηγή η ΝΔ αναμένεται να λάβει 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.860.000, ήτοι διαφορά 30.000 ψήφων και το ΠΑΣΟΚ 510.000.

Στο δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνεται ότι «υπάρχουν δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», ενώ γίνεται αναφορά και στο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε το 2019 και έφτασε το 42%, «που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις τις σχετικής λίστας μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι «τηρούν στάση αναμονής», αλλά «εμφανίζονται κάθε άλλο παρά βέβαιοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το βράδυ της 21ης Μαΐου».

Οι «άλλες» δημοσκοπήσεις

Περαιτέρω, το Euractiv σημειώνει ότι η συζήτηση για τα αποτελέσματα των εταιρειών δημοσκόπησης δεν μπαίνει για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο. «Για παράδειγμα, όλες οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν μαζικά να προβάλουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 και δεν κατάφεραν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ» υπενθυμίζει.

Προβληματική η μέθοδος χρήσης σταθερών τηλεφώνων..

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι διαρθρωτικό, αφού η μεθοδολογία δημοσκοπήσεων που ακολουθείται στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα σταθερά τηλέφωνα, και κατά συνέπεια οι εταιρείες αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τους νεότερους και πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Έρευνα Eteron

Τέλος, το Euractiv αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron, σύμφωνα με την οποία περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

ΠΗΓΗ: notospress

Related Posts

1 of 57