ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

To Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας μπαίνει σε φάση εφαρμογής

Στην φάση της εφαρμογής του μπαίνει πλέον το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας που εκπόνησε η διαΝΕΟσις με τίτλο “Ηλεία 2030 – Η Ολυμπία στο επίκεντρο” αφού σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία θα βρεθεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό παρά των Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο μαζί με Γενικούς Γραμματείς προκειμένου να συζητήσουν την τοπική κοινωνία, το πλαίσιο πάνω στο οποίο η μελέτη θα πάρει σάρκα και οστά.

Στην συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τους Αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση επί της μελέτης αλλά και προτεραιοποίηση των αναγκών κάθε τόπου, η οποία θα αποτελέσει πυξίδα για την εφαρμογή του σχεδίου.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι αναμένεται να ζητήσουν διευκρινίσεις επί του σχεδίου ενώ τόσο από την πλευρά της διαΝΕΟσις όσο και από την πλευρά του κυβερνητικού κλιμακίου θα τονιστεί στους εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης η ανάγκη ουσιαστικής συμβολής τους στην υλοποίηση του σχεδίου, με την δημιουργία ενός συμβουλίου τα οποίο θα βρίσκεται σε επαφή με την κυβερνητική υποεπιτροπή η οποία έχει συσταθεί για την αξιολόγηση των προτάσεων και της μελέτης σκοπιμότητας, την υποστήριξη σε ζητήματα υποβοήθησης και συντονισμού φορέων, αλλά και την εξεύρεση κατάλληλων εργαλείων για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.

Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η ανάπτυξη της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας»

«Το Πρόγραμμα “Ηλεία 2030 – Η Ολυμπία στο επίκεντρο” αποτελεί αναμφισβήτητα μια κατάκτηση, μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη της Ηλείας γενικότερα και ειδικότερα της Αρχαίας Ολυμπίας που αποτελεί το επίκεντρο του Προγράμματος. Αυτό το σχέδιο που έχει έχει ένα βάθος 10ετίας βρίσκεται στην ευτυχή συγκυρία να “τρέχει” ταυτόχρονα με χρηματοδοτικά προγράμματα 70 δις ευρώ για τη χώρα μέσα στην επόμενη 10ετία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.α.).

Η προοπτική του μπορεί να είναι η ευκαιρία & το κίνητρο για τους κρατικούς φορείς αλλά κυρίως τους αυτοδιοικητικούς να διεκδικήσουν υποδομές που απουσιάζουν, να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα, να προκαλέσουν δράσεις οι οποίες θα στηρίξουν την οικονομία και θα αποδώσουν υπεραξίες στον τόπο, μέσα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή του είναι η δημιουργία ενός φορέα διοίκησης του Προγράμματος που θα ιεραρχεί, θα καθοδηγεί, θα κατευθύνει τα έργα και τις δράσεις. Ειδικότερα δε για την Αρχαία Ολυμπία, πυρήνας αυτού του προγράμματος θα είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) που ήδη έχουν συμφωνηθεί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους άλλους Δήμους».

Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις

«Μπαίνουμε στην φάση της υλοποίησης»

«Η προσπάθεια περνά σε δεύτερη φάση. Πρώτο κομμάτι ήταν η ανάλυση και η σύνθεση των προτάσεων έτσι ώστε να φτιάξουμε το οραματικό σχέδιο που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας. Τώρα ήρθε ο καιρός για να μπούμε στην φάση της εφαρμογής και της υλοποίησης της μελέτης και γι’ αυτόν τον σκοπό θα γίνει η συγκέντρωση στην Αρχ. Ολυμπία. Εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο που θα έρθει, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να παίξουν και οι Δήμαρχοι στους οποίους θα προτείνουμε την δημιουργία ενός συμβουλίου.

Ένα βασικό θέμα που θα συζητήσουμε είναι η προτεραιοποίηση των πράξεων διότι η μελέτη περιλαμβάνει πολλά πράγματα σε βάθος δεκαετίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και οι δήμαρχοι θα παίξουν ρόλο στο τι πρέπει να προηγηθεί. Με βάση αυτή τη λογική, η επιτροπή μετά θα πρέπει να προσδιορίσει τους οικονομικούς πόρους».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Στο χέρι όλων να υλοποιήσουμε αυτά που προβλέπονται»

«Το πρόσημο αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει όμως για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, για να φτάσουμε τους υπόλοιπους και γιατί όχι να τους ξεπεράσουμε θα πρέπει αυτό το πρόσημο να παραμείνει θετικό και να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Όταν αυξάνεις τον ρυθμό ανάπτυξής σου, καλύπτεις το κενό ετών που έχουν περάσει άπρακτα ίσως και ζημιογόνα. Εμείς στο κάναμε εμείς το κάναμε αυτό στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων μας και έτσι πετύχαμε την αντιστροφή του προσήμου.

Δεν μπορείς να οδηγηθείς σε ένα σίγουρο μέλλον αν δεν το σχεδιάσεις με προσεκτικά βήματα και αυτό που βλέπουμε να προκύπτει με σαφήνεια μέσα από αυτό το σχέδιο είναι ότι παρουσιάζεται μία υστέρηση αλλά και μία ανάγκη ενίσχυσης σε πόρους.

Αυτή η ανάγκη ενίσχυσης σε πόρους περνά μέσα από κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Είναι στο χέρι όλων να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, να  γεμίσουν τον κουμπαρά που χρειάζεται και να υλοποιήσουμε τα όσα προβλέπονται εκεί».

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τις περιοχές του Νομού»

«Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγο διάστημα από την διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, δείχνει μια εξωστρέφεια και κινείται θεωρώ προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι μια μελέτη που εκτιμώ ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τις περιοχές του Νομού και εμείς από την πλευρά μας θα ζητήσουμε περαιτέρω ενημέρωση για επιμέρους ζητήματα και παρεμβάσεις που αφορούν τον δήμο μας και πώς αυτά μπορούν να γίνουν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν».

Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας

«Το περιεχόμενο του Σχεδίου δείχνει τα σημεία που πρέπει να βασιστούμε»

«Η ανάπτυξη της Ηλείας αποτελεί βασικό ζητούμενο για όλους μας. Το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης του νομού που έχει παραδοθεί από τη “διαΝΕΟσις” είναι στη σωστή κατεύθυνση, δείχνει τα σημεία που πρέπει να βασιστούμε για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και εκτιμώ πως βρίσκει όλους τους δημάρχους σύμφωνους. Το μόνο που λείπει από τη μελέτη αυτή και το οποίο αποτελεί τη δική μου πρόταση που θα πρέπει να εξετάσει η “διαΝΕΟσις” σοβαρά και να την εντάξει στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της, είναι η σύνδεση της Αρχαίας Ήλιδας με την Αρχαία Ολυμπία, μέσω του Πύργου και η ανάδειξη των δυο ιστορικών αυτών περιοχών του νομού μας».

Διονύσης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«H εφαρμογή των μελετών που εκπονούνται θα δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα, αρκεί να μην μείνουν στη μέση»

«Μετά από κάθε καταστροφή, κινητοποιούνται δυνάμεις, προκειμένου να ενισχυθεί η πληγείσα περιοχή. H εφαρμογή των μελετών που εκπονούνται σίγουρα θα δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα, αρκεί να μην μείνουν στη μέση. Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει το 2007, μετά τη μεγάλη καταστροφή. Η προσπάθεια όμως δεν έδωσε αποτέλεσμα, γιατί σχεδιάσανε, ονειρευτήκανε, αλλά δεν υλοποιήσανε. Να ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια θα είναι συνεχής και ειλικρινής.

Η μελέτη της διαΝΕΟσις είναι μία πλήρης καταγραφή των δυνατοτήτων και αναγκών της περιοχής μας. Ο Δήμος μας το προηγούμενο διάστημα, έδωσε αναλυτικά το περίγραμμα των δράσεων που αναμένει μέσα από αυτό το σχέδιο και οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω :

Α) να διασφαλιστεί η περιοχή από κινδύνους φυσικών καταστροφών στο μέλλον (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ).

Β) η ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας (αρχαιολογικοί χώροι, περιβάλλον, μνημεία κλπ).

Γ) ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας.

Δ) μέριμνα για την απασχόληση των πληγέντων και

Ε) βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πληγείσας περιοχής.

Ελπίζουμε λοιπόν η προσπάθεια να ξεκινήσει και να είναι προσαρμοσμένη ανάλογα με τις συνθήκες κατά το στάδιο της υλοποίησης και κυρίως να την χαρακτηρίσει η ειλικρινής διάθεσή της Κυβέρνησης για το σύνολο της περιοχής».

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Σε θετική κατεύθυνση αρκεί να γίνουν πράξη αυτά που προτείνονται»

«Κινείται σε θετική κατεύθυνση η μελέτη της “διαΝΕΟσις” όπως έχουμε δει και μελετήσει μέχρι τώρα. Το θέμα είναι να τη δούμε και πιο διεξοδικά και βεβαίως αυτά που προτείνονται εκεί να γίνουν και πράξη. Διότι αυτό θα έχει μεγάλη σημασία, δηλαδή να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν. Από την πλευρά του δήμου μας στοχεύονται κάποια μεγάλα έργα, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να προχωρήσουν τα δυο κομβικής σημασίας –για  την ανάπτυξη της περιοχής– έργα που έχουν σταματήσει. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις εργασίες που αφορούν το λιμένα του Κατακόλου και την περαιτέρω εξέλιξή του, αλλά και η συνέχιση του έργου της ιστορικής ανάπλασης που θα αλλάξει την όψη και θα δημιουργήσει μια άλλη εικόνα στην ηλειακή πρωτεύουσα. Αυτά τα έργα που είχαν ενταχθεί στην ΟΧΕ, θέλουμε οπωσδήποτε να συνεχιστούν».

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού

«Η μελέτη κινείται προς την σωστή κατεύθυνση»

«Η μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας που εκπονήθηκε από την διαΝΕΟσις κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά μας θα εξετάσουμε μεταξύ άλλων και  την δυνατότητα αξιοποίησης όλου του θρησκευτικού,  ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Πηνειού και ανάδειξής  του σε ελκυστικό προορισμό πολλαπλών μορφών τουρισμού και διαμονής. Επιπλέον το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής του Δήμου μας δημιουργεί τη βάση για νέα τουριστικά προϊόντα, και με κατάλληλο σχεδιασμό  θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στον επισκέπτη για νέες εμπειρίες, όπως αγροτουρισμό, αθλητικό τουρισμό, φυσιολατρικό και όχι μόνο».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχαρως

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

 «Σημαντική την μελέτη της διαΝΕΟσις, όμως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην νότια Ηλεία»

«Θεωρώ ότι η μελέτη της ΔιαΝΕΟσις έχει κάνει μια καλή συγκέντρωση των προτάσεων που υπάρχουν για την ανάπτυξη του νομού Ηλείας, όμως εκτιμώ ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην άρση των εμποδίων που ακυρώνουν την ανάπτυξη στην Νότια περιοχή της Ηλείας και ουσιαστικά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας και του νομού ολόκληρου. Επιπτώσεις πολύ σημαντικές, εφόσον δεν αναπτυχτεί τουριστικά η πλέον προβεβλημένη περιοχή για τουριστική ανάπτυξη. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε σε κάθε προσπάθεια που γίνεται και είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι κατά την περίοδο της διαβούλευσης που έγινε με την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης συγκρότησε ΟΧΕ για τις περιοχές Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Εμείς δηλώνουμε ότι είναι τιμή μας να συνεργαστούμε με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προκειμένου να αναδειχθεί το μεγαλείο του Ολυμπισμού και της Αρχ. Ολυμπίας, αφού όλοι θα έχουμε συμμετοχή στην ανάπτυξη».

Related Posts

1 of 276